Je angst voor verandering overwinnen

We hebben het allemaal weleens gevoeld: de verlammende angst om een verkeerde keuze te maken. Het is bijna alsof je stilstaat op een kruispunt, met paden die je toekomst in compleet verschillende richtingen kunnen sturen. Die angst is heel normaal, vooral in periodes van rouw, wanneer alles al zo onzeker voelt. Maar wat als die angst je tegenhoudt om een leven te creëren dat écht bij je past?

Lees meer »

Waarom communicatie tijdens rouw super belangrijk is

Rouwen is als het navigeren door een onbekende zee. Golven van emoties komen en gaan, en soms voelt het alsof je stuurloos ronddrijft. Juist in zo’n kwetsbare periode is communicatie super belangrijk. Het is niet alleen een manier om je emoties te delen, maar ook om de mensen om je heen te helpen begrijpen hoe ze je kunnen steunen.

Lees meer »

Stop de 'Wat als'- vragen: Hoe je angst in rouw loslaat

Rouwen is een emotionele rollercoaster. Naast het verlies dat je al voelt, steekt vaak een andere angst de kop op: "Wat als ik nóg iemand verlies? Wat als mijn broer of zus er straks ook niet meer is?" Die angst is begrijpelijk, maar weet je? Die "wat als"-vragen helpen je niet vooruit. Ze maken je hoofd zwaar en je hart nog zwaarder.

Lees meer »

Waarom ik werk met een toestemmingsverklaring voor aanraking

Als je je openstelt voor emotioneel en fysiek herstel, is het super belangrijk dat je in een omgeving bent waar je je volledig veilig voelt, waar jouw grenzen gerespecteerd worden en waar je met respect en zorg behandeld wordt. Dit geldt ook voor de fysieke aanrakingen die vaak een belangrijk onderdeel zijn van de behandelingen die ik aanbied. Daarom gebruik ik een toestemmingsverklaring voor aanraking in mijn werk. Maar waarom is dat nu zo belangrijk?

Lees meer »

Anders vasthouden: Een nieuwe verbinding na verlies

Rouw. Het is een woord dat voor velen zwaar voelt, alsof het een eindeloze last met zich meedraagt. Als je een dierbare verliest, hoor je vaak het woord “loslaten”. Maar eerlijk? Dat woord kan zo pijnlijk zijn. Het klinkt alsof je moet vergeten, alsof je afstand moet nemen. Maar rouw hoeft niet te betekenen dat je de ander “loslaat.” Wat als je het ombuigt naar iets wat je wél verder helpt? Wat als je in plaats van loslaten, leert om anders vast te houden?

Lees meer »

Hoe een ontspannende massage jou kan helpen tijdens rouw

Rouw kan zwaar zijn. Het voelt soms alsof je lichaam en geest het gewicht van de wereld dragen. De leegte, de emoties die alle kanten op gaan, en de stress die zich opstapelt in je spieren. Misschien herken je het: stijve schouders, een pijnlijke rug, of een constante vermoeidheid. Maar wist je dat iets 'simpels' als een massage je enorm kan helpen om door deze periode heen te komen?

Lees meer »

Rouw is geen ziekte: Hoe ga je om met rouw op de werkvloer?

Rouw is vaak een woord dat we associëren met verdriet. Maar wist je dat rouw meer is dan dat? Het is uitputting, een overvol hoofd, een lijf dat voelt alsof het door de molen is gehaald. Het verlies van een dierbare trekt niet alleen emotioneel, maar ook fysiek en mentaal een zware wissel. En wanneer het dagelijkse leven – met werk, deadlines en verplichtingen – gewoon doorloopt, kan dat als een ondraaglijke last voelen.

Lees meer »

Waarom creatieve rouwbegeleiding?

Rouw is vaak ingewikkeld. Het is rauw, gelaagd en vaak ongrijpbaar. We leven in een maatschappij waarin we woorden en logica gebruiken om emoties te begrijpen, maar rouw laat zich niet altijd in woorden vangen. Creatieve rouwbegeleiding komt tegemoet aan deze uitdaging door een platform te bieden voor emotionele expressie zonder beperkingen. Het helpt je om diepere lagen van jezelf aan te boren en emoties te bevrijden die anders opgesloten zouden blijven.

Lees meer »

Waarom kiezen voor een rouwcoach met echte ervaring bij verlies van ouders?

In tijden van intens verdriet, vooral bij het verlies van een ouder, zoek je vaak niet zomaar een coach. Je zoekt iemand die écht weet wat je doormaakt. Iemand die jouw pijn niet alleen begrijpt, maar ook zelf heeft gevoeld. Een specialist in jouw specifieke ervaring: het verlies van ouders. In deze blog vertel ik je waarom het belangrijk is om een rouwcoach te vinden die (vrijwel) dezelfde ervaring deelt, en waarom je in deze moeilijke tijd veel hebt aan een expert die jouw proces van binnenuit begrijpt.

Lees meer »

Dagelijks omgaan met gevoelens en emoties tijdens rouw: 3 concrete tips voor vrouwen in rouw

Rouwen is vaak een intens en overweldigend proces. Elke dag voelt anders aan en je emoties zijn een wirwar van verdriet, woede, gemis en misschien zelfs verwarring. Voor vrouwen in rouw kan het dagelijkse leven aanvoelen als een balans tussen proberen te overleven en jezelf niet te verliezen in het verdriet. Maar er zijn manieren om met je emoties om te gaan die je dagelijks kunnen ondersteunen. Door kleine rituelen, affirmaties en creatieve uitingen te integreren, kun je rouw verwerken op een manier die bij jou past en langzaam weer ruimte maken voor het leven. In deze blog deel ik drie krachtige, uitvoerbare tips die jou kunnen helpen om dagelijks om te gaan met de emoties en gevoelens die bij rouw komen kijken.

Lees meer »

Voordelen van natuursessies tijdens rouw

Rouwen is vaak een intens proces. Het verlies van een ouder brengt een golf van emoties met zich mee, van verdriet tot verwarring en alles daar tussenin. Maar wist je dat de natuur een krachtige helper kan zijn tijdens dit proces? Natuursessies bieden vrouwen in rouw een unieke kans om op een zachte, herstellende manier om te gaan met hun emoties.

Lees meer »

8 concrete tips en oefeningen voor vrouwen in rouw

Rouw is een golfbeweging van emoties die soms onverwachts opduikt, net wanneer je dacht dat je weer wat steviger in je schoenen stond. Vooral voor vrouwen die hun ouders verliezen, kan dit een diepgaande impact hebben. Of je nu iemand verloren hebt die je al lang hebt verzorgd of juist plotseling, je rouwproces is uniek en er is geen vastomlijnd pad dat je moet volgen.

Lees meer »

Het verschil tussen verdriet en rouw: waarom ze niet hetzelfde zijn.

Verdriet en rouw worden vaak door elkaar gehaald, maar ze zijn niet hetzelfde. Verdriet is een emotie, een golf van intense gevoelens die komt en gaat. Rouw is een proces, een reis die je meeneemt op een lange, kronkelige weg van verandering en zelfontdekking. Het begrijpen van het verschil tussen deze twee kan je helpen om jezelf beter te begrijpen en vooral om milder naar jezelf te kijken terwijl je je weg vindt in het rouwproces.

Lees meer »

Voor jezelf kiezen tijdens jouw rouwproces, hoe doe je dat?

Het verliezen van een ouder, iemand die je al je hele leven kent, brengt vaak een diepe, emotionele reis met zich mee. Een reis waarin je niet alleen verdriet en verlies ervaart, maar ook jezelf tegenkomt. Want laten we eerlijk zijn, wanneer heb je ooit geleerd om voor jezelf te kiezen tijdens je rouwproces?

Lees meer »

Rouwtherapeut of rouwcoach: Welke is geschikt voor jou?

Rouw is vaak een van de meest intense ervaringen die we als mens kunnen meemaken. Wanneer je iemand verliest, lijkt het soms alsof je hele wereld uit elkaar valt. Je gevoelens wisselen van diepe pijn, verdriet, en leegte naar verwarring, misschien zelfs boosheid. In zo'n situatie kan het moeilijk zijn om het alleen te doen, en de kans is groot dat je op zoek gaat naar ondersteuning.

Lees meer »

Mijlpalen zonder je ouder: Hoe ga je ermee om?

Het verlies van een ouder brengt vaak een diepe leegte met zich mee. Vooral als je geconfronteerd wordt met belangrijke mijlpalen in je leven – een diploma-uitreiking, een huwelijk, de geboorte van een kind – en zij er niet bij kunnen zijn. Die momenten, waarin je hun aanwezigheid het meest mist, kunnen overweldigend zijn. Maar hoe kun je die mijlpalen toch ervaren met liefde, zonder dat het verdriet overheerst?

Lees meer »

Acceptatie: Het nieuwe normaal creëren na verlies

Acceptatie. Misschien wel de meest onbegrepen fase van rouw. Vaak denken mensen dat acceptatie betekent dat de pijn minder wordt, dat je verlies ‘slijt’ of dat je het op de een of andere manier 'achter je laat'. Maar dat is niet hoe rouw werkt. Acceptatie betekent niet dat het verdriet verdwijnt, maar dat je een manier vindt om ermee te leven.

Lees meer »

Schuldgevoel versus spijt tijdens rouw

Rouw is vaak een complex proces dat gepaard gaat met een scala aan emoties. Naast verdriet en boosheid, ervaren veel mensen ook schuldgevoel of spijt. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze gevoelens vaak irrationeel zijn en voortkomen uit de pijn van het verlies. Door het onderscheid te maken tussen schuldgevoel en spijt en door middel van specifieke oefeningen, kun je deze emoties beter verwerken en meer rust vinden.

Lees meer »

Hoe een medium je kan helpen bij rouw en verlies: De kracht van een kaartlegging

Rouw. Het overvalt je. Het grijpt je bij je keel en laat je niet meer los. Het verliezen van een dierbare is vaak één van de meest ingrijpende ervaringen in je leven. We voelen ons vaak verloren, verward en gebroken. In deze periode van diepe pijn kan het moeilijk zijn om te weten wat de volgende stap moet zijn. Wat doe je nu? Hoe vind je jezelf terug? Hoe geef je je leven weer betekenis?

Lees meer »

Nachtmerries ombuigen naar positieve dromen na verlies

Heb je ooit ervaren dat het laatste beeld van je overleden dierbare je blijft achtervolgen in je dromen? Misschien keer op keer dezelfde nachtmerrie? Het kan hartverscheurend zijn om telkens datzelfde negatieve beeld te zien. Maar ik ga je in deze blog laten zien dat je die nachtmerries kunt ombuigen naar positieve, helende dromen. Want ja, dat kan écht!

Lees meer »

Lichaam en geest in rouw: Een onlosmakelijke verbinding

Rouw kan een complex proces zijn dat niet alleen emotioneel maar ook fysiek zwaar kan zijn. Je hebt misschien al gemerkt dat de pijn van verlies zich niet alleen in je hart manifesteert, maar ook in je lichaam. Hoofdpijn, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen...het zijn allemaal lichamelijke reacties die vaak gepaard gaan met rouw.

Lees meer »

Als de realiteit, van het verlies, ineens keihard binnenkomt

Het is een moment dat niemand graag beleeft: het besef dat je dierbare er niet meer is. Het kan ineens over je heen komen, als een golf van verdriet die je onderuit haalt. Misschien tijdens een bepaalde gebeurtenis, een liedje dat je samen luisterde, of gewoon in een moment van stilte. Dit besef kan een diepe pijn veroorzaken en het gevoel geven dat je wereld is ingestort.

Lees meer »

Uitgestelde rouw: De tikkende tijdbom voor lichaam en geest

Als vrouw in rouw ervaar je wellicht een rollercoaster van emoties. Verdriet, boosheid, angst – het zijn stuk voor stuk normale reacties op een ingrijpend verlies. Maar wat als je deze gevoelens wegstopt, uitstelt tot een later moment....tot na de zomer misschien...of nog langer. Dan is er sprake van uitgestelde rouw, met alle gevolgen van dien. In deze blogpost belicht ik de klachten die zich bij uitgestelde rouw in lichaam en geest afspelen en geef ik je praktische tips om deze symptomen te herkennen en aan te pakken.

Lees meer »

De helende kracht van de natuur: Vind rust en stabiliteit door aarding

Ben jij op zoek naar rust, herstel en innerlijke kracht tijdens of na een rouwproces? Dan kan aarding, het verbinden met de helende energie van de aarde, wellicht iets voor jou zijn. In deze blogpost ontdek je wat aarding is, hoe het je kan helpen om rust en stabiliteit te vinden, én ervaar je praktische oefeningen die je eenvoudig in de natuur kunt uitvoeren.

Lees meer »

Chakra's en Shamballa: Vind rust en balans in rouw

Ben je in rouw en ervaar je onrust, spanning of emotionele blokkades? De chakra's, de energiecentra in ons lichaam, kunnen tijdens deze periode uit balans raken. In deze blogpost bespreken we wat chakra's zijn en hoe een energetische behandeling met Shamballa energie je kan helpen om rust, ontspanning en balans te hervinden in jouw rouwproces.

Lees meer »

Laat los wat je niet kunt beïnvloeden

Focus op jouw kracht na verlies. Als vrouw die persoonlijk wil groeien na een groot verlies, herken je dit vast: je piekert over wat er anders had gekund, maakt je zorgen over de toekomst of baalt van wat anderen zeggen of doen. Terwijl je diep van binnen weet dat dit je energie verslindt en je groei in de weg staat.

Lees meer »

Vrouwen en rouw: De kracht van coaching na verlies

Het verlies van een dierbare is vaak een ingrijpende gebeurtenis die een diepe impact heeft op ons leven. Vrouwen ervaren rouw vaak anders dan mannen, en kunnen extra worstelen met intense emoties, veranderingen in hun identiteit en een gevoel van leegte. Rouwcoaching kan in deze moeilijke periode een waardevolle bron van ondersteuning en begeleiding bieden.

Lees meer »

Hoe creatieve uitingen je rouwproces kunnen ondersteunen

Rouw is een intense en persoonlijke ervaring die je leven compleet kan overspoelen. Emoties als verdriet, woede en angst wisselen elkaar af, terwijl je probeert omgaan met het verlies van een dierbare. In deze moeilijke periode kan het moeilijk zijn om je te concentreren, gemotiveerd te blijven of plezier te vinden in de dingen die je vroeger leuk vond.

Lees meer »

Vastlopen in rouw: Hoe herken je het en wat kun je doen?

Ben je verstrikt geraakt in de wirwar van emoties na het verlies van een dierbare? In deze blogpost ga ik het hebben over "vastlopen in rouw." Ontdek hoe je de tekenen herkent, wat je kunt ervaren en belangrijker nog, welke stappen je kunt nemen om vooruit te komen. Of je nu worstelt met overweldigende emoties, gevoelens van onbegrip of gewoon vastzit in je rouwproces, deze blog biedt inzichten en handvatten om je op weg te helpen.

Lees meer »

Familieruzies na een overlijden: Hoe ga je hiermee om?

De pijn van rouw, gecombineerd met de stress van familieruzies: een zware last om te dragen. In deze blogpost, speciaal voor rouwenden, reik ik je handvatten aan om met deze lastige situaties om te gaan. We bespreken de oorzaken van familieruzies na een overlijden, de impact op jouw rouwproces en geef ik je concrete tips om met deze spanningen om te gaan.

Lees meer »

Creatieve manieren om een dierbare te herdenken

Het verlies van een dierbare is een intense ervaring. De leegte die ze achterlaten kan immens zijn. Maar hoe houd je de herinnering aan hen levend? In deze blogpost deel ik creatieve ideeën om een overleden ouder te eren, en de voordelen van het maken van een herdenkingsalbum, het planten van een boom of het schrijven van een brief. Ik hoop dat deze inspiratie je helpt om op een unieke manier stil te staan bij het leven van jouw dierbare.

Lees meer »

De kracht van dromen

In DEZE blogpost, die van 22 december 2023, schreef ik over de betekenis van dromen over overleden ouders. In deze blog is te lezen hoe deze dromen een krachtige vorm van verbinding kunnen zijn en ons helpen bij het verwerken van ons verlies. Deze blog is heel vaak gelezen dus ik besloot er een vervolg op te schrijven.

Lees meer »

Omgaan met verlies: Vind kracht in rouw

In onze reis door het leven worden we geconfronteerd met verlies, een ervaring die ons tot in het diepst van onze ziel raakt. Als energetische rouw- en verliescoach begrijp ik de pijn van het missen van een ouder en de uitdagingen die gepaard gaan met het vinden van veerkracht na zo'n ingrijpend verlies. In deze blog deel ik wat inzichten en geef ik tips om te navigeren door het rouwproces en de kracht te vinden om verder te gaan. 

Lees meer »

Hier was ik ff stil van...

Deze trui (zie foto) kreeg ik van Milou, toen we samen haar Rouw, Kappen nou! traject afsloten. Het was trouwens niet het enigste wat ik van haar kreeg maar toen ik deze trui, toen ik eenmaal thuis was, zag....werd ik er echt even stil van. En dit was dan alleen nog maar van de voorkant, ik was er zo van onder de indruk dat Milou me nog appte of ik de achterkant wel gezien had.

Lees meer »