Waarom ik werk met een toestemmingsverklaring voor aanraking

Een toestemmingsverklaring voor aanraking zorgt voor veiligheid en respect tijdens behandelingen, zodat je grenzen gerespecteerd worden en je helingsproces veilig is.

Als je je openstelt voor emotioneel en fysiek herstel, is het super belangrijk dat je in een omgeving bent waar je je volledig veilig voelt, waar jouw grenzen gerespecteerd worden en waar je met respect en zorg behandeld wordt. Dit geldt ook voor de fysieke aanrakingen die vaak een belangrijk onderdeel zijn van de behandelingen die ik aanbied. Daarom gebruik ik een toestemmingsverklaring voor aanraking in mijn werk. Maar waarom is dat nu zo belangrijk?

Wat is een "toestemmingsverklaring voor aanraking"?

Een toestemmingsverklaring voor aanraking is een document waarin jij als cliënt duidelijk aangeeft welke delen van je lichaam je bereid bent te laten

aanraken tijdens een energetische behandeling of rugmassage. In deze verklaring geef je aan dat je begrijpt wat er gaat gebeuren, en dat je toestemming geeft voor de aanraking van specifieke lichaamsdelen, zoals de rug, schouders, nek, armen, hoofd en onderste rug/heupgebied. Het zorgt ervoor dat zowel jij als ik duidelijkheid hebben over wat wel en niet toegestaan is tijdens de sessie. Dit is niet zomaar een formaliteit; het is de basis van respect, veiligheid en vertrouwen. Het geeft ons beiden de ruimte om ons volledig open te stellen voor de behandeling, wetende dat jouw grenzen worden gerespecteerd.

Waarom is de toestemmingsverklaring zo belangrijk?

In mijn werk richt ik me voornamelijk op vrouwen die zich in een emotioneel kwetsbare fase bevinden, bijvoorbeeld na het verlies van een dierbare. Het proces van rouw kan zowel lichamelijk als geestelijk zwaar zijn, en soms is de steun die je zoekt niet alleen van emotionele aard, maar ook fysiek. Massages en energetische behandelingen kunnen je helpen om spanning los te laten en je energie weer in balans te brengen. Maar het is heel belangrijk dat je tijdens dit proces controle hebt over wat er met je lichaam gebeurt.

  • Jouw grenzen worden gerespecteerd

Iedereen heeft andere grenzen, en die grenzen kunnen van dag tot dag verschillen. Wanneer je rouwt of in een emotioneel kwetsbare situatie verkeert, kunnen je grenzen anders zijn dan wanneer je je goed voelt. Misschien voel je je op sommige dagen meer open voor aanraking en op andere dagen juist helemaal niet. De toestemmingsverklaring biedt jou de vrijheid om aan te geven waar je je comfortabel bij voelt, en het zorgt ervoor dat ik als behandelaar weet welke grenzen ik moet respecteren.

  • Veiligheid en vertrouwen

Voor velen is aanraking een krachtige manier van herstellen, maar voor anderen kan het ook confronterend zijn. Wanneer je in een emotioneel kwetsbare fase verkeert, kan een onverwachte aanraking of een aanraking op een ongewenste plek gevoelens van ongemak of zelfs angst oproepen. De toestemmingsverklaring zorgt ervoor dat je precies weet wat je kunt verwachten en dat je op elk moment de controle hebt. Dit creëert een omgeving van veiligheid en vertrouwen, iets dat essentieel is voor jouw herstel

  • Vrijwillige deelname

De toestemmingsverklaring benadrukt dat deelname aan de behandeling volledig vrijwillig is. Dit is belangrijk, omdat het je het gevoel geeft dat je de keuze hebt om wel of niet deel te nemen aan de behandeling, op jouw voorwaarden. Dit is belangrijk voor het opbouwen van een gezonde relatie met je eigen proces van herstel en zelfzorg. Als je ooit besluit dat een sessie niet goed voor je is, kun je dit aangeven, en zal de behandeling aangepast of gestopt worden. Dit stelt jou in staat om jouw eigen welzijn op nummer 1 te zetten.

3 tips voor het geven van je grenzen tijdens behandelingen

Als je nieuw bent met energetische behandelingen of ontspannende massagetechnieken, kan het soms lastig zijn om je grenzen aan te geven. Misschien voel je je ongemakkelijk om te zeggen wat je wel of niet wilt. Toch is het belangrijk om je eigen grenzen te respecteren, zowel voor je lichamelijke als emotionele gezondheid. Hier zijn drie praktische tips die je kunnen helpen om jouw grenzen duidelijk te communiceren:

1. Gebruik “Ik” statements

Het gebruik van “ik” statements is een krachtige manier om je grenzen aan te geven. In plaats van te zeggen “Dit voelt niet goed” (wat vaag kan zijn), kun je bijvoorbeeld zeggen: “Ik voel me niet comfortabel als mijn rug daar aangeraakt wordt.” Of “Ik wil niet dat mijn hoofd wordt aangeraakt.” Dit maakt het voor zowel jou als de behandelaar duidelijker wat je grenzen zijn. Het is altijd goed om je gevoelens of ongemakken in het moment te delen.

2. Wees eerlijk en direct

Je hebt het recht om eerlijk te zijn over wat je nodig hebt. Als je je tijdens de behandeling ongemakkelijk voelt of niet zeker weet of je de aanraking wel wilt, wees dan niet bang om dit direct te zeggen. Bijvoorbeeld: “Ik voel me nu niet comfortabel met deze aanraking, zou je het anders kunnen doen?” Onthoud, de behandelaar is er om jou te ondersteunen, en jouw welzijn staat altijd voorop.

3. Bedenk van tevoren wat je wilt

Voordat je de behandeling ondergaat, kun je nadenken over je grenzen en verwachtingen. Waar voel je je comfortabel mee? Welke delen van je lichaam wil je wel laten aanraken, en welke niet? Door hier van tevoren over na te denken, kun je deze informatie makkelijker delen wanneer het moment daar is. Dit geeft je niet alleen rust, maar maakt de ervaring ook aangenamer.

Jouw proces, jouw keuzes

Het belangrijkste wat ik je wil meegeven, is dat herstel niet iets is wat je overkomt, maar iets wat je actief kunt kiezen. Jij bent de baas over je eigen proces en je hebt het recht om je grenzen aan te geven, zowel op fysiek als emotioneel niveau. De toestemmingsverklaring die ik gebruik is slechts een hulpmiddel om dit proces zo veilig, respectvol en krachtig mogelijk te maken. Het stelt je in staat om je te openen voor de helpende kracht van aanraking, wetende dat jouw grenzen altijd serieus worden genomen.

Ik nodig je uit om volledig aanwezig te zijn bij je eigen herstelreis. Het kan een reis zijn die door emotionele pijn heen gaat, maar ook een reis van zelfliefde, kracht en balans. Het begint allemaal bij het begrijpen van wat jij nodig hebt, het respecteren van je grenzen, en het geven van toestemming om herstel toe te laten, op jouw voorwaarden.

Ik ben er om je te ondersteunen op die reis, met liefde, respect en volledige zorg.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.