Hoe je om kunt gaan met intense emoties en klachten bij rouw

Hoe je om kunt gaan met intense emoties en klachten bij rouw

Wanneer je iemand verliest, lijkt het alsof de grond onder je voeten wegzakt. Misschien voel je een overweldigende mix van verdriet, vermoeidheid, verwarring en zelfs schuld. En dan nog die fysieke reacties: spanning in je lijf, slechte nachten, weinig energie...Het voelt alsof je hoofd en lichaam het allebei even niet meer weten.


"Hoe lang duurt dit?" "Wanneer voel ik me weer normaal?" "Waarom voel ik me zo moe?"

Als je dit herkent, weet dan: je bent niet alleen. Rouw is rauw, maar je hoeft er niet in vast te blijven zitten. In deze blog deel ik kleine, haalbare stappen die je helpen om met rouw om te gaan, zonder jezelf te verliezen.


Rouw raakt alles: je hoofd, je lijf, je dagelijks leven

Rouw is meer dan verdriet. Het raakt alles. Je emoties, je lichaam, je concentratie, je sociale leven. Misschien herken je dit:

- Emotioneel: Verdriet, boosheid, schuldgevoel, leegte, angst of juist een soort verdoofd gevoel.

- Lichamelijk: Spanning in je schouders, hoofdpijn, vermoeidheid, een opgejaagd gevoel, slecht slapen.

- Dagelijks leven: Moeite met concentratie, sneller overprikkeld, geen energie voor sociale contacten.

Dit is normaal. Je lichaam en geest zijn keihard aan het werk om dit verlies te verweven in je leven. Het enige wat jij hoeft te doen is lief zijn voor jezelf.


Hoe ga je om met je emoties?


- Geef je gevoel de ruimte (zonder erin te verdrinken).

Het helpt niet om emoties weg te stoppen. Maar het betekent ook niet dat je de hele dag door moet huilen. Maak bewuste momenten vrij om stil te staan bij je gevoel. Schrijf bijvoorbeeld even van je af of luister een lied dat je raakt.

- Vind jouw manier om ermee om te gaan.
Niet iedereen wil praten. Misschien helpt schrijven je meer. Of tekenen. Of wandelen. Of muziek maken. Doe wat voor jou werkt. Er is geen goed of fout.

- Wees niet bang voor fijne momenten.
Soms voel je je ineens goed. Of lach je om iets grappigs. En dan komt er meteen een schuldgevoel: "Mag ik dit wel voelen?" Ja. Het betekent niet dat je jouw verlies vergeet. Het betekent dat je langzaam weer leeft.


Hoe zorg je voor je lichaam?


- Luister naar je lijf.

Voel je je moe? Slaap. Spanning in je lijf? Rek je uit, adem diep in en uit, beweeg. Je lichaam geeft signalen, luister ernaar.

- Kleine stapjes zijn genoeg.
Je hoeft niet ineens fanatiek te gaan sporten. Maar een kleine wandeling en/of een paar keer diep ademhalen kan al helpen.

- Vergeet de basis niet.
Eten, drinken, slapen. Het klinkt simpel, maar in tijden van rouw schiet het er vaak bij in. Zorg voor jezelf zoals je voor een goede vriend(in) zou zorgen.


En nu? Je leven weer oppakken?


Dat hoeft niet morgen. Of volgende maand. Maar je zult merken dat je langzaam weer wat lucht krijgt. En dan?

- Structuur helpt. Vaste tijden voor eten, slapen, beweging. Het hoeft niet strak, maar een beetje ritme geeft houvast.

- Doe dingen die je fijn vindt. Schrijf, wandel, luister naar muziek, maak iets met je handen. Iets wat je energie geeft.

- Zoek steun. Je hoeft dit niet alleen te doen. Praat met iemand die je vertrouwt of zoek professionele begeleiding als je merkt dat je vastloopt.

 

Je bent niet alleen

Rouw verandert je. Maar het betekent niet dat je altijd in verdriet moet blijven hangen. Stap voor stap zul je merken dat er ruimte komt voor lichtheid, voor vreugde, voor jezelf. 

Voel je dat je vastzit? Wil je hier eens over praten? Je bent welkom. Samen kijken we hoe jij weer grip krijgt op je leven, in jouw tempo. Je hoeft het niet alleen te doen.

💜 José | Rouw- en levensmentor voor vrouwen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.