Acceptatie: Het nieuwe normaal creëren na verlies

Acceptatie: Het nieuwe normaal creëren na verlies

Acceptatie. Misschien wel de meest onbegrepen fase van rouw. Vaak denken mensen dat acceptatie betekent dat de pijn minder wordt, dat je verlies ‘slijt’ of dat je het op de een of andere manier 'achter je laat'. Maar dat is niet hoe rouw werkt. Acceptatie betekent niet dat het verdriet verdwijnt, maar dat je een manier vindt om ermee te leven.

Je begint langzaam te beseffen dat je leven nooit meer hetzelfde zal zijn. En dat kan pijnlijk zijn. Maar ergens, diep vanbinnen, voel je ook dat er een weg is naar een nieuw normaal. Een normaal waarin het verlies een plek krijgt en verweven wordt in je leven. En nee, dat gaat niet vanzelf. Hier mag je zelf echt actief mee aan de slag.

De pijn blijft maar er is hoop

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar je kunt plezier en zin in het leven terugvinden, zelfs terwijl je verdriet voelt. Dat is de kracht van acceptatie. Het is niet het einde van je rouwproces, maar een nieuw begin. Een begin waarin je leert om met je verlies te leven, in plaats van ertegen te vechten. De pijn wordt niet minder, maar je leert wel om het te dragen. Het verlies wordt verweven in je hart, en tegelijk komt er ruimte voor nieuwe ervaringen, plezier en hoop.

Actief werken aan acceptatie

Maar, ik zal je uit de droom helpen...dit gaat niet vanzelf: acceptatie is er niet ineens. Je mag er actief mee aan de slag gaan. Het verlangen om je beter te voelen, om weer plezier te hebben, vraagt om actie. Rouw is geen passief proces. Je mag jezelf toestaan om het verdriet te voelen, om stil te staan bij wat je bent verloren, maar ook om te erkennen wat je nog hebt. En misschien wel het belangrijkste: je mag jezelf toestemming geven om vooruit te kijken, om weer te dromen. Zelfs al je je dan misschien schuldig voelt tegenover degene die je hebt verloren.

Er is veel werk te doen, rouwarbeid, en dat werk kan pijnlijk en zwaar zijn. Maar het is de enige weg naar een plek waar je je verlies een plek kunt geven zonder dat het je hele leven domineert. Dit betekent dat je actief op zoek gaat naar manieren om betekenis te geven aan je nieuwe realiteit. Dit kan betekenen dat je rituelen ontwikkelt, jezelf toestaat om nieuwe dingen te proberen, of dat je steun zoekt bij anderen die begrijpen wat je doormaakt.

Jij bent de baas

Dit proces van acceptatie is uniek voor iedereen. Er is geen 'juiste' manier om te rouwen, maar er is wel één waarheid die ik met je wil delen: jij bent de baas. Jij bepaalt hoe je met je verlies omgaat en hoe je jouw nieuwe normaal creëert. Dat betekent niet dat je alles alleen moet doen. Zoek steun, vraag om hulp, en wees lief voor jezelf. Maar weet ook dat niemand anders kan beslissen hoe jouw toekomst eruitziet. Jij hebt de kracht om je eigen leven weer vorm te geven, ook al voelt dat misschien nu nog niet zo.

Ruimte voor plezier én verdriet

Acceptatie betekent ook dat je jezelf toestemming geeft om weer plezier te hebben. Soms voelen we ons schuldig als we lachen of het naar ons zin hebben, alsof we daarmee het verlies ontkennen. Maar de waarheid is dat het leven verdergaat, en dat er ruimte is voor zowel plezier als verdriet. Je kunt tegelijkertijd rouwen om wat je verloren hebt én genieten van wat er nu is. Dit is misschien wel de grootste les van acceptatie: leren dat plezier en verdriet naast elkaar kunnen bestaan.

Maak van acceptatie jouw eigen reis, op jouw tempo

Als coach zie ik vaak dat mensen vastlopen in deze fase, omdat ze wachten op dat moment waarop ze zich eindelijk ‘beter’ zullen voelen. Maar ook hier zal ik je weer uit de droom helpen: dat moment komt niet vanzelf. Je moet actief aan de slag. En dat is niet altijd makkelijk. Maar het is wel mogelijk. De vraag die je jezelf mag stellen is: Wat heb jij nodig om dit nieuwe normaal te creëren?

Durf jij weer vooruit te kijken? Durf jij te accepteren dat rouw onderdeel van je leven zal blijven, maar dat het niet alles hoeft te zijn? Als dat verlangen er is – om weer vreugde en betekenis in je leven te vinden – dan is de volgende stap aan jou.

Neem die stap. Creëer jouw nieuwe normaal. Je hebt de kracht in handen om weer hoop te voelen, zelfs te midden van je verdriet. Laat het me weten als jij voelt dat ik je daarbij mag helpen...ik sta voor je klaar.

👣 José | Rouw- en verliescoach | Transformatiecoach
App: 06 10 80 51 23

Lees ook: Verlies verwerken: De 5 rouwfases duidelijk uitgelegd

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.