Nachtmerries ombuigen naar positieve dromen na verlies

Nachtmerries ombuigen naar positieve dromen na verlies

Heb je ooit ervaren dat het laatste beeld van je overleden dierbare je blijft achtervolgen in je dromen? Misschien keer op keer dezelfde nachtmerrie? Het kan hartverscheurend zijn om telkens datzelfde negatieve beeld te zien. Maar ik ga je in deze blog laten zien dat je die nachtmerries kunt ombuigen naar positieve, helende dromen. Want ja, dat kan écht!

Accepteer je nachtmerries

Laten we eerlijk zijn: nachtmerries zijn niet zomaar willekeurige beelden. Ze zijn vaak een spiegel van onze diepste, soms onbewuste emoties. Het is dus heel belangrijk om die gevoelens te accepteren in plaats van ze weg te duwen. Wat voel je als je wakker wordt uit zo'n droom? Schrijf het op. Laat alles eruit. Dit is de eerste stap van het ombuigen.

Tip: Houd een nachtmerriedagboek bij. Dit geeft je inzicht in wat er speelt en helpt je beter te begrijpen waarom bepaalde beelden blijven terugkomen.

Kies een positieve herinnering

Voordat je naar bed gaat, adviseer ik je om een bewust moment te nemen en een positieve herinnering aan je overleden dierbare op te roepen. Kies iets dat je een warm gevoel geeft – misschien die lach die je altijd zo mooi vond of dat speciale moment dat jullie samen deelden. Visualiseer dit beeld zo levendig mogelijk. Laat het een rustpunt worden in je gedachten.

Tip: Houd een voorwerp bij je dat je aan dit moment herinnert. Een foto, een sieraad, iets dat je dichter bij die positieve herinnering brengt.

Herhaal positieve affirmaties

Je gedachten zijn krachtiger dan je misschien denkt. Door positieve affirmaties te herhalen, kun je je geest trainen om negatieve beelden te vervangen door liefdevolle herinneringen. Denk aan zinnen als "Ik ben veilig en gelukkig" of "Mijn dromen zijn gevuld met liefde en mooie momenten." Zeg ze hardop, geloof erin, en voel hoe je rustiger wordt.

Tip: Herhaal deze affirmaties dagelijks, vooral vlak voor het slapengaan. Laat ze deel worden van je bedtijdroutine.

Oefen creatieve visualisatie

Hier mag je echt bewust mee aan de slag gaan. Stel je voor dat je in de nachtmerrie bent, maar verander de afloop. Zie hoe dat donkere beeld verandert in iets moois. Misschien verschijnt er plotseling een helder licht, of misschien eindigt het met een warme omhelzing. Het is jouw droom, jij bepaalt hoe die gaat verlopen.

Tip: Oefen dit overdag in een rustige, meditatieve staat. Hoe vaker je dit doet, hoe meer invloed je zult hebben op je dromen.

Zoek steun als het nodig is

Je hoeft dit niet alleen te doen. Soms is de pijn simpelweg te groot om alleen te dragen. Zoek een coach (zoals ik), therapeut of lotgenoten groep op. Samen kun je de pijn delen en stap voor stap herstellen. Het is geen zwakte om hulp te vragen; het is juist een teken van kracht en zelfliefde.

Tip: Kies iemand die ervaring heeft met rouw en verlies. Zij kunnen je net dat beetje extra steun geven dat je nodig hebt.

Creëer een rustgevende bedtijdroutine

Je slaapomgeving en routine zijn zo belangrijk! Creëer een kalme en serene ruimte voordat je gaat slapen. Neem een warm bad, luister naar zachte muziek, of lees iets inspirerends. Zorg dat je in een staat van rust bent voordat je je ogen sluit.

Tip: Vermijd dingen die je kunnen verontrusten, zoals nieuws of spannende films. Deze kunnen je nachtmerries alleen maar versterken.

Het ombuigen van nachtmerries naar positieve dromen kost tijd, liefde en geduld. Door actief aan je emoties te werken, positieve beelden op te roepen en jezelf te omringen met steun, kun je je geest helpen om rust te vinden in je slaap. Weet dat je niet alleen bent in dit proces en dat er altijd iemand is die je wil en kan helpen.

Je mag me altijd een appje sturen op: 0610805123
Ik wil (en kan) je helpen.

👣 José


Lees ook: 
 De kracht van dromen en Dromen over overleden ouders: Een reis door verbinding en verwerking


EXTRA:

Een (printable) dromen doe-boek (15 pagina's) met 7 oefeningen om jouw dromen, tijdens rouw, te begrijpen en te transformeren

[Je kunt je gids direct downloaden via de verzend/bestel bevestiging, die je per mail van me ontvangen hebt, door op de "Download nu" link te klikken.]

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.