Als de realiteit, van het verlies, ineens keihard binnenkomt

Ik besefte gister pas écht dat ik zijn stem nooit meer zal horen

Het is een moment dat niemand graag beleeft: het besef dat je dierbare er niet meer is. Het kan ineens over je heen komen, als een golf van verdriet die je onderuit haalt. Misschien tijdens een bepaalde gebeurtenis, een liedje dat je samen luisterde, of gewoon in een moment van stilte. Dit besef kan een diepe pijn veroorzaken en het gevoel geven dat je wereld is ingestort.

Het verlies van een dierbare is vaak één van de meest pijnlijke ervaringen die een mens kan meemaken. En alhoewel rouw een natuurlijk proces is, kan het moment waarop het besef komt dat je je overleden dierbare nooit meer zult zien, horen, voelen en/of ruiken, je overvallen. In deze blogpost deel ik wat er in je hoofd en hart kan omgaan tijdens deze (vaak) intense fase van rouw. Ook bied ik je handvatten om met deze pijn om te gaan.

Wat gebeurt er in je hoofd en hart?

  • Ontkenning: Het is normaal om in eerste instantie te ontkennen dat je dierbare er niet meer is. Je hersenen hebben moeite om het verlies te accepteren.
  • Woede: Je kunt boos zijn op de wereld, op jezelf, of zelfs op je overleden dierbare.
  • Verdriet: Overweldigend verdriet is een veelvoorkomende emotie tijdens de rouw. Je kunt je leeg, verdrietig en hulpeloos voelen.
  • Schuldgevoelens: Misschien heb je het gevoel dat je iets anders had kunnen doen om het verlies te voorkomen.
  • Angst: De toekomst kan onzeker lijken en je kunt bang zijn voor wat komt.

Hoe kun je ermee omgaan?

  • Geef jezelf de tijd: Rouw is een proces dat tijd nodig heeft. Dwing jezelf niet om snel over je verdriet heen te komen....neem de tijd die JIJ nodig hebt ook al staat de 'maatschappij' in je nek te hijgen. Hiermee bedoel ik dus je werk, gezin, je sociale contacten en ga zo maar door.
  • Praat erover: Het delen van je gevoelens met anderen kan opluchting geven. Zoek steun bij familie, vrienden of zoek professionele hulp als je jezelf geen raad weet. Hulp vragen is juist zo sterk! Je (h)erkent/voelt dat je dit niet alleen wil/hoeft (te) doen.
  • Verzorg jezelf: Zorg goed voor je lichaam door gezond te eten, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen.
  • Herinneringen koesteren: Het is belangrijk om de mooie herinneringen aan je dierbare vast te houden.
  • Toestemming geven aan je emoties: Het is oké om te huilen, boos te zijn of je verdrietig te voelen. Onderdruk je emoties niet en ga vooral niet alsmaar door omdat dat (volgens jou) van je verwacht wordt.

Je bent niet alleen

Dit lijkt allemaal heel simpel als je het zo leest maar dat hoeft het zeker niet te zijn en dat is het voor de meeste ook niet. Belangrijk is dat je het (h)erkent, er actief mee aan de slag gaat en jezelf geeft wat JIJ nodig hebt in jouw unieke situatie.

Stuur me gerust een WhatsApp-je op 0610805123, als je daar wel wat hulp bij kunt gebruiken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.