Uitgestelde rouw: De tikkende tijdbom voor lichaam en geest

Uitgestelde rouw: De tikkende tijdbom voor lichaam en geest

Als vrouw in rouw ervaar je wellicht een rollercoaster van emoties. Verdriet, boosheid, angst – het zijn stuk voor stuk normale reacties op een ingrijpend verlies. Maar wat als je deze gevoelens wegstopt, uitstelt tot een later moment....tot na de zomer misschien...of nog langer. Dan is er sprake van uitgestelde rouw, met alle gevolgen van dien. In deze blogpost belicht ik de klachten die zich bij uitgestelde rouw in lichaam en geest afspelen en geef ik je praktische tips om deze symptomen te herkennen en aan te pakken.


Veelvoorkomende lichamelijke klachten bij uitgestelde rouw:

  • Vermoeidheid: Je voelt je constant uitgeput, alsof je al je energie verbruikt hebt. Slapen helpt niet altijd, en zelfs kleine taken lijken bergen werk.
  • Slaapproblemen: Je hebt moeite met in slaap vallen, wordt 's nachts vaak wakker of slaapt van korte duur. Dit kan leiden tot prikkelbaarheid, concentratieproblemen en een verward gevoel overdag.

  • Spijsverteringsproblemen: Pijn in de buik, misselijkheid, diarree of juist obstipatie kunnen tekenen zijn van onrust in je lichaam door onverwerkte emoties.

  • Hoofdpijn en spierpijn: Spanning en stress door onderdrukte rouw kunnen zich uiten in hoofdpijn, spierpijn en een algeheel gevoel van ongemak.

  • Verzwakt immuunsysteem: Rouw kan je immuunsysteem onderdrukken, waardoor je vatbaarder bent voor infecties en virussen.

  • Verhoogde bloeddruk: Chronische stress door rouw kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, met alle gezondheidsrisico's die daaraan verbonden zijn.

  • Ademhalingsproblemen: Hyperventilatie, benauwdheid of een snelle hartslag kunnen tekenen zijn van paniek of angst die gerelateerd zijn aan onverwerkte rouw.

Naast deze genoemde klachten kunnen er nog diverse andere lichamelijke symptomen optreden. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en signalen serieus te nemen. Lichamelijke klachten bij uitgestelde rouw zijn een reële uiting van onverwerkt verdriet en emoties. Negeer ze niet, maar ga op zoek naar gezonde manieren om met je rouw om te gaan.


Tips om lichamelijke klachten bij uitgestelde rouw te verminderen:

  • Erken je emoties: Praat erover, schrijf je gevoelens op of uit ze op een andere creatieve manier.

  • Ontspanningstechnieken: Yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress en spanning te verminderen en je lichaam te ontspannen.

  • Zorg voor jezelf: Eet gezond, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende slaap. Dit draagt bij aan je lichamelijke en mentale gezondheid.

  • Zoek professionele hulp: Als je lichamelijke klachten ondanks bovenstaande tips aanhouden of erger worden, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken bij een rouw- en verliescoach zoals ik.

Door je rouwproces actief aan te gaan en je lichaam en geest de aandacht te geven die ze verdienen, kun je de negatieve impact van uitgestelde rouw op je gezondheid verminderen. Je bent niet alleen en je hoeft dit ook zeker niet alleen te doen...ik ben er voor je.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.